Open
Open

Природна забележителност "Пещери и извори на р. Младежка"

Една от най-живописните местности в Странджа планина, разположена в Община Малко Търново, в близост до село Младежко. Село Младежко със старо име Тълна река, Карамлък, се намира на 7 км западно от главния път Бургас – Малко Търново, на 50 км от гр. Бургас и на 32 км от гр. Малко Търново. Природната забележителност обхваща малка част от землището на с. Близнак.

Границите на природната забележителност „Пещери и извори на река Младежка” достигат непосредствено до едно от най-малките села в Странджа – с. Младежко. От селото до изворите на реката има живописен и лек пешеходен маршрут с дължина от около 1 км, като през цялото време се върви по поречието ѝ. Надвисналите над бистрата река черни елши, стръмните скали, бликащите извори и множеството пещери правят мястото любимо за много туристи и природолюбители.

 

Map_1

 

Над изворите се намират останките от най-голямата ранновизантийска крепост в Странджа – Голямото кале. В целия район са проучени 19 пещери като най-дългата от тях е Калето – 302 метра, а най-късата – Кошарата – 9 метра. Много извести са още пещерите Леярниците, Брежанка, които са използвани още от древността.

Река Младежка е дълга около 40 км. Влива се в река Велека близо до Тракийски лагер, под Петрова нива. Старото й име е Кармълък, което в превод значи Тъмна река. Така се е наричало и самото село до 50-те години на миналия век, когато е преименувано на Младежко, заради младежките бригадирски бригади, които са изграждали пътя и железопътно трасе по реката, което е трябвало да достига до гр. Ахтопол. От трасето на теснолинейната железница са запазени 6 моста като само 2 от тях са възстановени наскоро, а останалите са срутени. В бистрите води на река Младежка се среща пъстървата. Пещерните комплекси при изворите на реката се обитават от многочислени колонии на прилепи, с голям брой ценни видове. Странджа е важно място за опазване на прилепите в България – тук са установени 27 от всички 33 вида, описани за страната. Сред скалите западно от селото доскоро гнездеше двойка египетски (малки) лешояди – все по-редки за страната и Европа.

 

Map_2

 

Над селото, в близост до реката са изградени басейни, където студената вода на карстов извор се използва през лятото за лечение на болести на нервната система и сърдечносъдови заболявания.. Славата на вировете с лековита вода се носела още по турско време. Съществува предание, че тя помага на хора и животни. Ако някой стопанин успеел да излекува с нея стадото си, то непременно дарявал на местната общност едно животно.

Местността Голямото кале е разположена на 1 км западно от село Младежко. Руините на Голямото кале представляват останки от най-голямата ранновизантийска крепост в Странджа. В центъра на крепостта се намира пещерата Калето, в която е открита керамика от късното Средновековие (ХІІ–ХІV век). При разкопките в крепостта са намерени материали от късната античност и доказателства, че нейното обитаване следва да се свърже с развитието на металургията в региона.
Районът е особено живописен, тъй като е заграден от проломите на реките Близнашка и Евренозовска. До забележителностите се стига чрез мрежа от маркирани пътеки, част от действащи пешеходни и смесени маршрути. През 2012 г. Дирекцията на Природен парк „Странджа” изгради нов атрактивен кръгов маршрут с. Младежко – изворите на река Младежка – Калето – Евренозово – с. Младежко с дължина 15 км. По маршрута са построени голям заслон, мостове над реката, наблюдателна кула, дървен замък, платформа и др. Наблюдателна кула и дървеният замък в района на Калето дават възможност за панорамен обзор на района и за истинска наслада от досега с живописната природа.

Координати на с. Младежко: 42°09’07.41” С, 27°21’27.08” И, 247 м н.в.

KMZ файлове на пещерите за интегриране в карти и GPS системи може да изтеглите от тук:

–  Пещера БРЕЖАНКА

–  Пещера ГОЛЯМАТА ПРОПАСТ

–  Пещера ИЗВОРНАТА

–  Пещера КАЛЕТО

–  Пещера КОШАРАТА

–  Пещерна система ЛЕЯРНИЦИТЕ

–  Пещера МАЛКАТА ПРОПАСТ

–  Пещера ТУНЕЛЧЕТО (ПРОХОДА)

Природна забележителност “Пещери и извори на р. Младежка”

 


line